Iedereen moet in verzet en in actie komen, oud en jong

Vragen aan Minke Douwesz

Vraag 1. Hangt het olieverfschilderij van Nora Tholhuijsen Kampina XVIII bij je boven de bank?
Waarom heb je dit gekozen voor de omslag?

MD: Nee, ik heb een ander schilderij van Nora boven mijn bank hangen, ook van de Kampina. Ik vind dat Nora ontzettend mooi werk maakt en dat het meer aandacht zou moeten krijgen. De sfeer van het schilderij op de omslag is van een wat noodlijdend bos, dat past wel bij het onderwerp klimaatcrisis.

Vraag 2. Waarom heb je dit motto gekozen?
They say everything can be replaced,
Yet every distance is not near.

MD: Deze zin komt uit een nummer dat I shall be released heet. Ese vindt het leven de laatste tijd nogal zwaar en hoopt op verlichting, door fietsen, door naar de plek waar Tsjechov geleefd heeft toe te gaan. En misschien iets van de energie daarop te doen. Schrijven en humor behouden in tijden van nood.

Een andere associatie is dat je het neoliberalisme-bijvoorbeeld in hoe er op haar werk met de leraren wordt omgegaan- een nummer bent, een onderdeel dat wel vervangen kan worden. Ik als schrijfster ben het niet eens met deze visie. Ese stapt op en zal vast door deze of gene echt wel gemist worden.

Maar er zit ook een onderstroom in het boek van Pasen, Jezus, de kruisdood. Verlossing voor je zonden door het offer van Jezus. Ese is niet gelovig en vindt dit maar een maf verhaal. Elk mens is verantwoordelijk voor zijn eigen daden, vindt ze.

Als welwillend mens komt ze echter in handen van een stel onverschillige jongens – waarschijnlijk onbedoeld – aan haar eindje. De wereld wordt niet door aardige vrouwen maar door opgefokte mannen geregeerd.

Vraag 3 van Wieka:
In een recensie zeg je te hopen dat ze niet alleen als een lesbische schrijfster bekend wil zijn. Waarom zou dat een punt zijn?

MD: Ik vind het prima om mezelf als lesbische vrouw te afficheren. Maar als adjectief bij schrijfster stoort het mij, immers Connie Palmen wordt geen heteroseksuele schrijfster genoemd. Het zet je in een hoekje, terwijl de rest de hele wereld heeft.

Vraag 4 gaat over de fiets van Ese
Sylvana (is gek op fietsen en fietsvakanties, heeft als fietsenmaker gewerkt) zegt:
“Ik dacht: ze is in handen gevallen van een gevaarlijke gek die haar fiets onklaar maakt door de voorvork los te draaien….. Om de voorbanden te vervangen, moet je natuurlijk niet de voorvork losdraaien. Alleen het voorwiel even demonteren.”
Heeft Ese wel een goed onderhouden vakantiefiets?

MD: Fijn zulke vakkennis! Het valt minder deskundige lezers niet op gelukkig

5. Voel je verwantschap met de nieuwe generatie lesbische schrijfsters? Volg je ze en lees je hun werk? Ik noem: Mariken Heitman / Sofie/Tobi Lakmaker / Maartje Wortel / Nina Polak / Hannah Bervoets / Saskia de Coster

MD: Met sommige wel omdat hun thematiek me aanspreekt, met anderen minder. De geaardheid van een schrijfster is op zich geen reden om een boek van haar te gaan lezen voor mij.

6. Linda heeft een vraag over het einde van het boek
Het einde van het boek komt nogal onverwachts. Ik vond het een jammer dat het onduidelijk is of Ese zal overleven en dat de roman zo eindigde. Was het jouw keus was om het boek zo te laten eindigen? Waarom heb je daarvoor gekozen?

MD: Het antwoord op vraag 6 is deels al gegeven in vorige vraag (2).
De lezer mag kiezen, gaat Ese dood of wordt ze net op tijd gered door de ingreep? Zelf denk ik als schrijver dat Ese stikt. Het is hard maar in stijl met de wanhopige visie die ik heb op de toestand in de wereld.

7. Is het boek een oproep aan jongeren tot verzet?
Zoals Ese dat letterlijk doet op school?
Sympathiseer je met de klimaatactvisten van Extinct rebellion?

MD: Iedereen moet in verzet en in actie komen, oud en jong.

Vraag 8 laatste vraag
Je stijl is vaak vergeleken met Voskuil. Wat vind je daarvan? Is hij een voorbeeld voor je als schrijver?

MD: Nee. Voskuil is geen voorbeeld. Hij schrijft op basis van zijn in dagboeken genoteerde wederwaardigheden. Mijn boeken zijn verzonnen. Ik stop er van alles in waardoor de lezer een beeld krijgt van de binnenwereld van de hoofdpersonen, maar beschrijf die binnenwereld niet.
Eigenlijk zijn mijn boeken in die zin met films te vergelijken.

Beantwoord via email juni 2023, met veel plezier opgeschreven door Janneke Vorst

© Mac.Janneke