22 juni 2020
We zijn heel blij dat we weer bij elkaar kunnen komen en Monique speciaal voor ons de deuren opent. We zijn met 10 vrouwen en als iedereen voorzien is van thee barsten we los met zeer uiteenlopende meningen.
Annemie:
10 jaar vond het heel mooi destijds, niet herlezen
Jeanette:
1 ster deprimerend, die vrouw is zo passief, geen zelfreflectie
Bea:
4 sterren voor de tweede keer gelezen, mooi geschreven
Bernadette:
2 sterren vond het destijds nogal down
Linda:
las het ook 10 jaar geleden vond het niet geweldig maar geeft toch 3,5 ster
Els:
Begint met 3, maar verandert naar een 3+ Kon er moeilijk inkomen, werd later beter, er veel humor in. Wat betekent die laatste zin?
Esther:
10 jaar geleden vooral uit nieuwsgierigheid, dat was teleurstellend, nu herlezen en geeft 4 sterren voor een heel mooi boek.
Sylvana:
2 sterren, is veel in slaap gevallen, geen ontwikkeling
Jelly:
4 sterren vond het 10 jaar geleden prachtig en nu bij herlezing deprimerend al is de schrijfstijl goed.
Janneke:
5 sterren prachtig mooi verhaal in Amsterdam met allerlei diepere lagen. Fantastisch.
We hebben info van dbnl:
De laatste zin over Santiago Nasar verwijst naar Kroniek van een aangekondigde dood.
We bespreken een paar motieven.
Overal in het boek komt hout voor. De vlek op het parket in de vorm van Buri Vermeer, de houtkachel, al het verzamelde hout in het huis in Italië, het houtblok in het Jappenkamp.
Dan het water: Met de pont heen en weer over de Amstel, het Lago Maggiore van vroeger, het vallen in de gracht, kiest pip het nieuwe leven of de dood?
Iemand vindt het gedeelte wat in Italië speelt niet in het boek passen. Maar misschien zou je kunnen zeggen dat ze daar met haar broers op zoek gaat naar het ontbrekende luikje (waardevol schilderijtje) in haar hersenpan en geheugen?
Er zijn er veel geheimen. De vader was naast zijn brave leven, een smokkelaar. Het overspel van Jula. De liefde van de 12-jarige Pip en van Buri in het kamp en de schaamte die het met zich meebracht.
Het boek is een sleutelroman, we herkennen o.a. Ramses Shaffy en Hans van der Togt.
We bekijken 4 verschillende voorkanten, de neerstortende duif op de oorspronkelijke uitgave vinden we passend en mooi. Bij de rode badslippers zien we geen connectie met het boek. De blote vrouwenrug, zou dat de verkoop helpen?
We besluiten met een drankje. Monique komt er even bij en vertelt dat ze dit helemaal voor zich ziet: de toekomst van de coöperatie met allerlei feestelijke bijeenkomsten zoals deze. Je kunt ook je verjaardag in de boekhandel vieren, het is zelf trouwlocatie.
Janneke vertelt over de Literaire Fietstocht, die kan je zelfstandig gaan doen, de informatie staat op de site.
De volgende PinkWestBoeken is op zondagmiddag 20 september.
Het boek dat we dan gaan bespreken is:
Lieg met mij van Philippe Besson
Doeschka Meijsing – Over de liefde
Over de liefde is het verhaal van Philippa van de Steur, kortweg Pip. We treffen haar op het moment dat ze na een jarenlange relatie is verlaten door haar vriendin. In herinnering ziet ze vorige verhoudingen, die, na jaren van geluk, ook werden verbroken. Waar lag het toch aan? ‘Alles wat goed en mooi aan mijn leven was geweest was ik kwijt en ik begreep niet eens waarom het zo gekomen was. Had ik zo’n slechte inborst? Was ik zo’n einzelgänger?’ Wat de situatie nog lastiger maakt, is dat Pip is verlaten voor een man. Een man! Een grotere nederlaag is in de damesliefde niet denkbaar. Daar komt nog bij dat die man een knorrige gast is, een ‘vleesgeworden midlifecrisis’.
[ De Volkskrant