Leer me alles wat je weet – Hanna Bervoets

17 maart 2024

In de Boekenweek bespraken wij toevalligerwijs de familieroman van Hanna Bervoets. Er was veel herkenning, maar ook ergernis. Kunstwerk geslaagd? Veel te bespreken, maar moeilijk samen te vatten. De uitgedeelde sterren gingen van 2,5 tot de volle 5.

Volstrekt origineel in stijl en onderwerpkeuze, prachtig geschreven. Een ontzettend boeiend verhaal.

Echt een verschrikkelijk boek, wat een zeurderig boek.
O ja, de laatste 4 hoofdstukken waren geweldig.

Een soapserie met een mooie spanningsopbouw.

De eerste helft van het boek boeide minder.

Echt een goed boek. Bijna een magnus opus, er zit zó veel in.

Een held of een gek? Je blijft het je afvragen.

Minder dik, was beter geweest.

Mooi, hoe je steeds de situatie van een andere kant bekijkt.

Ik heb me rot geërgerd aan de hoofdpersoon.

 

Leer me alles wat je weet – Hanna Bervoets

Dit boek gaat over Danielle – ‘Daniel’ – de Koster. Heldin volgens velen, knettergek volgens sommigen; Daniel leidt een bewogen leven. Na een aantal vormende omzwervingen vindt ze haar bestemming: ze gaat patiënten bijstaan, ‘kenniszoekers’ die nog geen medische diagnose hebben. Maar hoe onbaatzuchtig is ze werkelijk? En hoe weet je wat het goede is? Wanneer Daniels reputatie verslechtert, voelt ze zich in het nauw gedreven.

En nu is Daniel dood. Jodie, haar grote liefde, wil weten waarom en gaat te rade bij de mensen die haar het beste kenden. Bij Sjoerd, met wie Daniel in de jaren negentig voor de hiv-vereniging werkte. Bij Daniels ex Barbara, die altijd een bepalende rol in haar leven bleef spelen. Voor hen was Daniel een getroebleerde vriend en complexe geliefde, die nooit echt heeft leren omgaan met haar eigen gemankeerde lichaam. Zo reconstrueert Jodie Daniels levensverhaal.

Leer me alles wat je weet is een indringende liefdesgeschiedenis, een familieroman zonder bloedverwanten en het verhaal van een tijdperk.