Vrouw, Meisje, Anders – Bernardine Evaristo

Achter de schermen op 7 maart 2021

De 8ste keer Pink West Boek en Borrel vond plaats achter de schermen. Met 11 vrouw achter de laptops bespreken we het boek “Vrouw, Meisje, Anders” van Bernardine Evaristo. Bij het rondje met onze persoonlijke leeservaring regent het sterren, 4 of 5, het enthousiasme voor dit boek is groot.

Ook het feit dat deze activistische roman over zwarte vrouwen – door het winnen van de Booker prize – nu door de hele wereld wordt gelezen, stemt ons gezelschap verheugd.

De experimentele, afwijkende schrijfstijl went snel. Evaristo probeert, met het ontbreken van hoofdletters en punten, er een “open verhaal” van te maken, waardoor je nog meer het boek in wordt meegezogen.

De Afrikaanse symbolen van de hoofdstukken, blijken betekenis te hebben, gekoppeld aan de hoofdpersoon. Zo staat het symbool voor Amma voor kracht. Heeft Megan/Morgan een symbool dat staat voor transformatie en die van Dominique staat voor onderlinge afhankelijkheid.

Alle verhalen worden in elkaar verweven en komen samen bij de theatervoorstelling aan het eind van het boek. De climax waarbij de rechts racistische Penelope, na een DNA test er achter komt dat ze zwarte roots heeft en haar moeder Hattie in de armen sluit, vonden sommige lezers heel bijzonder en roerend.

Evaristo heeft 5 jaar lang aan het boek gewerkt. De actualiteit van Black Lives Matter en de MeToo beweging, was toevallig maar gunstig voor de positieve ontvangst van deze roman over 12 brits-zwarte vrouwen.

Onze gast Maaike Meijer vertelde zeer boeiend over Evaristo en haar eigen ervaringen. Na vele boeken over feministische vrouwen schrijft ze nu over mannen en Moby Dick.
(Beter gezegd: Op stapel staat nu een boek over mannelijkheid in hedendaagse literatuur en film, te verschijnen bij De Bezige Bij. Werktitel ‘Radeloze helden.’ Zie maaikemeijer.nl)

Hoewel deze digitale meeting heel geslaagd was, hopen we toch dat onze volgende Pink West Boek en Borrel  op zondag 6 juni 2021, gewoon in de Nieuwe Boekhandel is.

We lezen De geschiedenis van mijn seksualiteit van Sofie Lakmaker. Deze 26-jarige schrijfster kreeg 5 ballen in het NRC en Adriaan van Dis werd er een beetje lesbisch van.


Meisje, vrouw, anders – Bernardine Evaristo

Meisje, vrouw, anders volgt twaalf personages van kleur die op zoek zijn naar iets – een gedeeld verleden, een onverwachte toekomst, een plek om thuis te komen, een geliefde, een sprankje hoop. Evaristo brengt hen op meesterlijke wijze samen en herinnert ons aan datgene wat ons verbindt in tijden van verdeeldheid.

In 2019 won dit boek de Booker Prize en vele andere onderscheidingen. Zo werd de roman door Oprah Magazine uitgeroepen als  één van de beste LHBTQ+ boeken van 2019.

Meisje, vrouw, anders

Speciale gast – Maaike Meijer

Op 7 maart hebben we een speciale gast. Maaike Meijer is Neerlandicus, literatuurwetenschapper en honorair hoogleraar genderstudies. In de jaren zeventig was zij spreekbuis van het lesbisch feminisme en oprichter van de Paarse September (radicaalfeministische lesbische actiegroep).

Op 1 december was zij in gesprek op met Bernardine Evaristo in de Balie.
Op 13 januari verscheen een artikel van haar hand in De Groene Amsterdammer over het boek van Evaristo.