Omdat Venus op de dag dat ik werd geboren een alpenviooltje passeerde – Mona Høvring

Verwarrend of fijnbesnaard

Op zondagmiddag 6 februari bespraken we – eenmalig op een andere lokatie – het boek Omdat Venus op de dag dat ik werd geboren een alpenviooltje passeerde

Tja, wat vonden we ervan?
We probeerden het in één woord samen te vatten.
Warrig / Een lawine / Interessant / Fijnbesnaard / Identiteit / Onbegrijpelijk / Mooi

Waarom moest Ella zo huilen bij het horen van het Spaanse lied Gracias a la vida bij de kapper? Voor de één herkenbaar, voor de ander was de verwarring compleet.

Dank aan het leven dat me zoveel heeft gegeven.
Het gaf me twee ogen, die, als ik ze open,
perfect het zwart van het wit onderscheiden
en in de hoge hemel, de met sterren bezaaide diepte
en in de menigte de man van wie ik houd.

[…Het heeft me de lach en de traan gegeven.
Zo onderscheid ik geluk van verdriet,
de twee elementen die mijn lied vormen…]

Hier de prachtige versie van Mercedes Sosa

Ja, en dan de verwijzingen naar Stefan Zweig. Die schreef in zijn novelle Verwirrung der Gefühle over een driehoeksverhouding tussen een student, zijn professor en diens vrouw. Net als nu met de androgyne Dani?

Ook van de titel konden we geen chocola maken.
“Aanstellerij” “Ik begrijp het gewoon niet”  “Een verklaring waarom Ella zo van Zwitserland hield” “Dat alles toeval is”  “Dat niets toevallig is.”

Hier een filmpje waarin Mona Høvring zelf haar boek in de engelse vertaling presenteert. Net als de zussen Ella en Martha is ook Mona op 8 oktober jarig. Wil ze daarmee het autobiografische aspect benadrukken?

Gemiddeld kwamen we op 3 sterren. We bleven met veel vragen zitten, wat sommigen motiveerde het boek aan te schaffen of nog eens te lezen. Anderen haalden opgelucht adem, dat ze dit boek tenminste uit hadden.

Op zondagmiddag 27 maart 2022 14.30 bespreken we Wormmaan van Mariken Heitman.


Twee zussen, begin twintig: de zoekende vertelster Ella en de ongrijpbare, impulsieve Martha. Samen rijden ze naar een hotel midden in de Noorse bergen, waar Martha wil herstellen van een zenuwinzinking. In deze afzondering worden de zussen geconfronteerd met hun gevoelens en hun symbiotische relatie. Want in het hotel vinden geheime ontmoetingen plaats en ontstaan nieuwe verleidingen.

Recensies

De Volkskrant:
“Noorse vertelling over twee zussen boeit mateloos”.

www.volkskrant.nl

deleesclubvanalles.nl