Zij kwam voor hulp – Minke Douwesz
Knap hoe je na een paar bladzijden in een andere wereld bent. Stapje voor stapje begin je te begrijpen hoe Nederland er in 2084 uit ziet. Sommige zaken zijn doodgewoon: boswachters, arbeidspsychologen en supervisors. Alleen gaan de vrouwen in dit boek met de zweeftrein, wonen in woonblokken op palen, heb je voor alles een pasje nodig en de natuur is afgesloten met grote hekken.
Zij kwam voor hulp is het tweede deel pulpature – literaire pulp – van Velvet Publishers. Een lesbische bouquet reeks. Het literaire gedeelte komt goed uit de verf. Het is een “echte” Minke. Goed geschreven, grappig, met verrassende wendingen.
Maar een liefdesromannetje is het niet, geen zoet gezwijmel. Wel wordt er gewandeld en van de natuur genoten en veel getobd. Het gesomber over het klimaat uit Het laatste voorjaar is hier werkelijkheid geworden. Prettig zijn de verwijzingen naar muziek en boeken van vroeger (dus: nu). Altijd fijn, herkenning.
Gek genoeg had ik verwacht dat de hoofdpersoon dezelfde leeftijd zou hebben als de schrijfster (63). Dus dat de personages in de romans meegegroeid zouden zijn.
Maar Irina is 24 (geboren in 2060) en Leslie is bijna klaar met haar opleiding. Een betere leeftijd voor zinderende seks? Of krijgt (de wedergeboorte van) Idske, hoofdpersoon uit Strikt (2003) op deze manier, een nieuwe kans op de liefde? De sympathieke, maar o zo gereserveerde psychiater was 34. Iets jonger dan de schrijfster destijds.
Of herkennen we vooral Ese (Het laatste voorjaar uit 2023)? Consciëntieus en bescheiden, met een groot hart voor dieren én literatuur. Sympathiek én getroebleerd blijven ze. Ik hou ervan en lees het graag.
De voorlaatste zin gaat over Toergenjev: “De liefde loopt steevast uit op ontgoocheling.” Gelukkig heeft deze liefdesroman een happy end. Maar het blijft zwoegen.
Janneke
27 nov 2024
- Van Tjechov heb ik wel eens iets gelezen maar van Toergenjev, ik geef het toe, had ik nog nooit van gehoord. De Russische schrijver schreef Eerste liefde, verschenen in 1860. De novelle, gebaseerd op jeugdherinneringen van de schrijver, geldt als een hoogtepunt in het korte proza uit de negentiende eeuw.
- Op de boekpresentatie vertelde Minke Douwes dat de oorspronkelijke titel 2084 zou zijn. Niet verleidelijk genoeg voor deze reeks, maar wel een sterke titel. Hoe ziet de wereld eruit, honderd jaar na het 1984 van George Orwell? Mijn hoop is dat de schrijfster de smaak te pakken heeft en lekker doorschrijft. En wie weet? Als resultaat een lekker dikke literaire roman 2084 bij Uitgeverij van Oorschot.