Heerlijk Monster – Fleur Pierets

Heel veel (kerst) sterren voor Heerlijk Monster

17 dec 2023

Bijzonder leuk te vermelden dat dit boek de inspiratiebron is voor de oprichting van velvetpublishers.nl. Daarover zijn we natuurlijk enthousiast!
M en J waren bij het oprichtingsfeest en waren in de gelegenheid om zich als lesbische literaire fans uit te leven.

Christmas Greetings van de film Carol uit 2015

Het eerste deel in de Queer Pulpature-reeks wordt geschreven door niemand minder dan Renée van Marissing – Ontkiemende liefde. Het zal in het late voorjaar van 2024 verschijnen.

Die gaan we natuurlijk lezen en bespreken. We hebben de crowdfunding gesteund en het boek besteld.

Mandy heeft een eigen collectie originele pulpfiction!

We weten nu waarom de L vooraan staat in het LHBT acroniem. Als dank voor de vele bloeddonaties van de lesbiennes in het aidstijdperk in de VS.


Op 17 december waren we met 8 vrouwen aanwezig om Heerlijk Monster van Fleur Pierets te bespreken. Op tafel stond thee en roze koeken, die eigenlijk oranje koeken heten. De meningen over het boek waren heel verschillend.

De afwisseling van het hoofdverhaal met de fragmenten uit “Carol” is erg storend. Ik wil verder met het verhaal.

Het is eigenlijk meer een essay dan een roman.

Opsomming van alle schrijvers en kunstenaars is echt te veel.

Veel geleerd van al die namen van queer en lesbische kunstenaars.

Een bijzonder, actueel, activistisch, eerlijk en vernieuwend boek. De hoofdpersoon zoekt zelf uit hoe ze wil leven en wat voor relaties ze wil, los van de norm.

Overdreven en aanstellerig boek, vreselijk en alleen die voorkant al met die gelakte nagels. Het begin vond ik leuk, dat haar moeder haar zo meeneemt in de auto, een matras in de auto en onderweg waren ze.

Zo goed dat Niko opstapt en vertrekt.

De hoofdpersoon heeft een open geest, behalve dan dat ze een enorm punt maakt van het leeftijdsverschil tussen haar en de 20 jaar jongere Niko. Dat strookte volgens ons niet daar niet mee. Misschien dat ze bang is om weer iemand te kunnen verliezen zoals haar overleden vrouw Julian?

Het feit, dat de schrijfster de roadtrip niet echt gemaakt heeft, maar alleen op papier in corona tijd, was voor sommigen een reden om het boek toch wat meer sterren te geven.

Verklaring van de titel: “Een heerlijk monster”
Met knippen en plakken maak ik mijn eigen ideale ik en ook mijn ideale geliefde uit alle vrouwen met wie ik een onenightstand heb gehad. En zelf zegt Pierets: hiermee maak ik een eigen realiteit, iets wat ik altijd al schrijvend probeer te doen. Ik heb mijn leven gemythologiseerd.

Wij vonden wel dat de vrouwen heel erg gemakkelijk en snel op haar afvlogen, maar ja ook wel weer heel leuk!

Verslag door Bernadette


De sterren

Els geeft het boek 3 sterren, net als Mandy. Ze heeft lekker gelezen maar miste verdieping.
Leuk titel. Al die vrouwen samen worden de ideale ik, Heerlijk Monster.
Ze had verwacht dat het meer over Carol en Patricia Highsmith zou gaan, als je dat verwacht valt het tegen.

Bernadette vond het boek geweldig 5 sterren, veel geleerd, mooi tegenwicht door het noemen van de vrouwelijke kunstenaars.
Linda houdt het op 3 en is niet super enthousiast. Beetje gezocht, ook nog eens gedoe over het leeftijdsverschil, naast alle andere kwesties.

Hoe loopt het af met de liefde voor Niko? Jaha, ze gaat toch terug naar de VS, weten we van Instagram van de schrijfster.
Dan weet Esther te melden dat het boek is geschreven in coronatijd, dus dat ze de roadtrip niet heeft gemaakt, het is voor 80% fictie.
Dat verandert de zaak! Dat is reuze knap en overtuigend gedaan.
Esther geeft het boek 4 sterren.

Wat voegen de foto’s toe? In eerste instantie vinden we de foto’s niet heel bijzonder. Maar het heeft ons er wel van overtuigd dat Pierets deze reis echt heeft gemaakt.

Jeanette heeft met veel plezier gelezen, ging in het begin alle namen opzoeken, genoten van de kennis. Bewondering voor het gemak waarmee de ik-persoon de wisselende contacten aanging. Dat zouden we vaker willen lezen. 4,5 ster

Ook Cecile geeft 4,5 ster. Heel bijzonder, met een ongebruikelijk personage. Als een cowboy, in elk stadje een ander schatje!

Janneke vond het helemaal niets. Het etaleren van kennis maakt het onleesbaar. Dat arty gedoe, kijk mij eens artistiek zijn. Overdreven activistisch, behalve de homo- en vrouwenrechten ook nog eens leeftijdsdiscriminatie, heel vermoeiend. Twee sterren alsnog.


Heerlijk Monster – Fleur Pierets

Is een vrouw, een schrijvende vrouw, een lesbische vrouw, het aan zichzelf verplicht om ook over deze thema’s te schrijven? Heeft ze de verantwoordelijkheid haar verhaal te vertellen, omdat niemand anders het voor haar doet?

Op zoek naar antwoorden doet de schrijver waar ze goed in is: onderweg zijn. Met het boek Carol van Patricia Highsmith – de eerste roman over een vrouwenliefde met een relatief goed einde – als leidraad, gaat ze op zoek naar wat het betekent om zichtbaar te zijn en ruimte in te nemen.

Ze volgt de route en de plaatsen die Carol en Therese tijdens hun roadtrip door het midwesten hebben bezocht, verbindt vrouwelijke kunstenaars aan maatschappelijke tendensen, maakt een brug tussen heden en verleden. Haar tocht leidt haar naar de hedendaagse schrijvers van lesbische literatuur, naar een mogelijk nieuwe liefde en naar een kluwen van polyamoreuze kunstenaars, tot ze tegen haar eigen vooroordelen aanloopt en moet beslissen of ze aankomst en vertrek laat samenvallen.

Fleur Pierets (1973) is schrijver, kunstenaar en activist. Van haar boek Julian (2019) zijn meer dan 10.000 exemplaren verkocht. Het wordt momenteel verfilmd. Ook schreef ze de kinderboeken Love around the World en Love is Love (2020) in opdracht van het MoMa.