Fair play – Tove Jansson

Verslag van Pink West Boek en Borrel 6 dec 2020

Het boek: Fair Play
De sterren: bijzonder weinig
De stemming: gezellig
Wat hebben we geleerd: Finland hoort niet bij Scandinavië

Janneke gaf 4 sterren, Bea 3
Een lief boekje, fascinerend, prettige schrijfstijl, een soort puzzel waar ik plezier in heb

De anderen varieerden tussen een halve ster en 1,5 ster.
Irritante vrouwen, rare zinnen, kon niet boeien, niet toegankelijk, los zand, niet teder.
Wat er niet gezegd werd, was mooi.

Wie wél meer wil weten over de schrijfster (m/v) kan dat hieronder lezen.

De vraag is wel: blijft het boek overeind zonder kennis over Finland en over het leven van de in Finland zeer bekende schrijfster?
Komt het door de taal of de Zweeds-Finse cultuur, dat de dialogen voor ons zo kortaf en nors lijken?
De titel heeft te maken met het “spelen” als kunstenaar, wat in het boek genoemd wordt en de eerlijke relatie, die de vrouwen hebben, waarin ze elkaar helemaal vrij laten. 

Er is dit jaar een bioscoopfilm over haar leven gemaakt: Tove
Misschien dat we na het kijken van de film ook begrijpen wat er tussen de regels gezegd werd?


Wat is de mooiste cover?

Een duizendpoot in woord en beeld:
het wondere levensverhaal van de Finse schrijfster Tove Jansson

Mari en Jonna zijn twee vrijzinnige vrouwen op leeftijd. De een is schrijfster, de ander kunstenares, allebei wonen ze in hun eigen appartement in hetzelfde gebouw in Helsinki.

Overdag werken ze in hun eigen huis, ’s avonds kijken ze samen oude Franse films, en de zomers brengen ze door in hun huisje op een piepklein onbewoond eiland voor de Finse kust.

In glashelder, filosofisch proza beschrijft Jansson de kleine dagelijkse strubbelingen en de momenten van humor en vreugde, het fundamentele wederzijdse respect en de generositeit die de bouwstenen zijn van een goede relatie.

Jansson schreef dit boek toen ze in de zeventig was en baseerde het verhaal van Mari en Jonna op haar eigen langdurige relatie met kunstenares Tuulikki Pietilä.

 

Tove Marika Jansson (Helsinki, 9 augustus 1914 – aldaar, 27 juni 2001 spreek uit Toewe Jansson) was een Zweedstalige Finse auteur, kunstschilder en illustrator van onder andere kinderboeken en stripverhalen. Ze is de auteur van de series boeken en stripverhalen over Moem. Een groot deel van haar werken is vanaf de jaren 70 door Cora Polet (pseudoniem van C.W. Appel) in het Nederlands vertaald. In 2007 begon de Belgische uitgeverij Clavis opnieuw met de reeks, in een nieuwe vertaling van Maaike Lahaise.

Samen met Astrid Lindgren en Lennart Hellsing wordt Tove Jansson beschouwd als een van de zogenaamde ‘giganten’ van de Zweedstalige kinderliteratuur, die de leefwereld en de fantasie van het kind centraal plaatsten.

Tove Jansonn overleed op 27 juni 2001.